top of page

10 tuti, bikepacking kompatibilis étel, amit érdemes elcsomagolnod az útra

Az evés, amellett, hogy élvezeti értéke sem elhanyagolható, az egyik legesszenciálisabb szükségletünk. Semmiképp sem valami olyan dolog, amit félvállról lehet venni. Ha keveset, vagy nem megfelelően táplálkozunk, az azonnal érezteti hatását. Mit érdemes a táskánkba pakolni, ami, méretéhez és súlyához képest, elegendő energiát és tápanyagot tartalmaz egy, akár hosszab úton is? Nem romlik meg egy meleg nyári napon sem, és nem kell órákig égetni a kemping gázt, hogy elkészüljön?


Sem kompetenciám, sem indíttatásom nincs arra, hogy tudományos hangvételű cikket írjak a sportolás alatti táplálkozásról. Akit mélyebben érdekel a téma, olvasson bátran utána! Helyette elmondom nekem mi vált be, és majd eldöntöd, hogy kipróbálod-e ezeket az ételeket, vagy mész a saját fejed után. Ez utóbbival sincs semmi baj, a személyes tapasztalatnál nincs értékesebb. Ámbár ha az ösvényeken is ragaszkodsz a “kolbász/szalonna-fehér kenyér” duóhoz, akkor biztos fogok tudni újat mutatni.


Találsz a cikkben olyan ételeket, amik elkészítés nélkül is fogyaszthatók, így nem igényelnek külön időt és felszerelést. Egy Hungarian Divide-on, pláne ha szemezgetsz a Solo kategóriával, nagy valószínűség szerint nem fogsz nekiállni hosszan főzőcskézni.


Ugyanakkor azokra is gondoltunk, akik szeretik megadni a módját, és elfér a táskájukban a főző, és 1-2 edény. Nézzük mik szerepelnek az én listámon, attól függően, hogy túrázni, vagy teljesítményorientált bikepacking versenyre megyek-e!

Na, akkor most kinyitom a csapot; a SZÉNHIDRÁT. Hadd folyjon csak; a jó (összetett) és rossz szénhidrát (egyszerű), glikogén, glükóz, és fruktóz, na meg a glikémiás index is... Köszi, akkor lépjünk is tovább. Csak egyszerűen.

A zene az kell, de még inkább a szénhidrát, ha fizikai munkát, vagy esetünkben, aktív sportolást végzel.

Szénhidrát=energia. És ez egy nagyon fontos dolog, hogy nem elég ha valamiben sok a kalória, de ami nekünk kell, hogy magas legyen a szénhidrát tartalma is. Mert abból lesz a cukor, ami a “bio üzemanyagunk”. 1g szénhidrát kb. 4 kalória. Egy ultra távú túrán, naponta, minden gond nélkül el lehet csattintani 6-8000 kalóriát (de szerintem van, aki ennél többet is felemészt). Egy tejes kifliben van kb. 26 g szénhidrát, ez nagyjából 106 kalória. Vagyis nincs is más dolgod, mint kb. 80 db kiflit letuszkolni a torkodon. Azért néha igyál rá vizet, mert ezzel sokat könnyíthetsz a (lefelé) meneten.


Vagy ehetsz olyan ételeket, amiknek magas a szénhidrát (és energiatartalma is). Csokorba szedtem néhányat. Biztos lesz olyan, amit már ismersz, és talán újdonsággal is találkozol. Lesz azért néhány szám, de igyekszem ezeket érthetően elmagyarázni, hogy mi, miért fontos. Ha jószándékom, igyekezetem és kutatásom (nem tudományos, csak a gugli) ellenére nagy marhaságot írnék, akkor előre is elnézést, és javítsatok ki bátran a cikk alján, kommentben. Átgondoltam, mi az ami nekem bevált, és próbáltam adatokat és ok-okozatokat találni hozzájuk. Még egyszer, ez nem tudományos cikk, kérlek ehhez mérten kezeld a benne szereplő adatokat! Csapjunk bele a lecsóba!

1. Zab.

Első a listámon, nem véletlenül, ez az agyonajnározott gabonaféle. Ahogy a Zimmer Feriben Szarvas Jóska mondja: “A lovat is a zab hajtja, nem az ostor!” Érdemes megszívlelni ezt az ősi, bizonyára népi megfigyelésen alapuló közmondást! Mert a kerékpárost is tudja ám hajtani!


Viszonyításképpen, 100g zabban kb. 55 g szénhidrát van, ugyanennyi Gyulai kolbászban meg 1 g. “A húsban van a fehérje!” Fehérjére az izmainknak (is) van szüksége, az épüléshez, regenerálódáshoz. A kolbászban 22 g, a zabban 16.8 g fehérjét találni. Rost a zabban 10.6g a kolbászban 0 g. És tudjuk, hogy a rost segíti az emésztést. Vagyis a kolbász nagyon ízletes, én magam is szeretem, de nem sok hasznát vesszük bringázás közben. Valóban, fehérje több van benne, mint a zabban, de dobj hozzá egy marék mogyorót (erős idegzetűek a kolbászhoz is, de én a zabra gondoltam) és máris túlszárnyaltad Gyulát!

A zab remek reggeli lehet a vadonban is, például kása formájában. Vehetsz előre csomagoltat, vagy magad is összeállíthatod a saját ízlésed és igényeid szerint. Nem beszélve arról, hogy amit te raksz össze, abban (jó eséllyel) tudod, hogy mi van és nincs tele ízfokozókkal, meg csomósodás gátlóval, pálmaolajjal.