top of page

39 napos alpok túra

Frissítve: 2018. nov. 28.


Bruttó 39 nap, 34 aktvitás, 30 nap voltam mozgásban (sok pihinapon is volt kevéske bringázás). Ez idő alatt 3331,2 kilométert tettem meg, 61141 m szintemelkedéssel fűszerezve. Egyedülálló élmény volt, sok olyan helyen jártam, ahova máshogy, lehet, hogy életembe nem jutottam volna el. Ennek ellenére ezt így újra nem vállalnám be, ez a vándortúrázás nem az én világom.

Legkeményebb mászások: Timmelsjoch és Zoncolan - előbbit a hossza és a meleg (30-32 °C), amiben megtettem tette nehézzé, az utóbbit, meg tudja mindenki, hogy miért. Legszebb mászások: Großglockner, Tre Cime di Laverdo, Passo Gardena, Passo Falzarego és Mangart.


A bringa: Pinnacle Arkose gravelbike full ultegra felszereléssel és DT24 kerekekkel, tárcsafékkel. Fékbetét 2x cseréltem - az első szettben már volt pár km, mikor útnak indultam. Tárcsákat itthon az út végeztével lecseréltem - 1,4mm-re koptak (1,5mm alatt kell cserélni).

Panaracer Gravelking 622x35mm-es külsőkkel kezdtem a túrát (ezekben is volt már km előtte), olyan 400km után megcseréltem az első a hátsóval, kb. a túra 2000km-nél adta meg magát a hátsógumi egy szálszakadás képében, de már a kopottsága miatt amúgy is cserés lett volna. Ekkor Specialized Roubaix Pro-k kerültek fel, 622x30/32 méretben. Belső nélkül használtam a gumikat, kivéve az elsőt, mert ott a felniszalag megsérült valahogy kb. 700km után, és elengedte a levegőt. Egyéb technikai gond nem volt - nagyon jól bírta a technika.


Elöl kompakt hajtás, hátul 11-40-es SLX sorral, és Dura-Ace lánccal. Az áttétel nem mondom, hogy mindenhol kényelmes volt, sőt... A Zoncolan 8,5km-éből szerintem 6-ot kiállva teljesítettem. De tolni egyik emelkedőn sem toltam! Ja, de a Schwarzseehez felfelé már olyan szintű volt a kövessége az útnak, hogy nem bírtam elhajtani, elpörgött a hátsókerék, itt párszor toltam. A sor és lánc újonnan kerültek fel a túra elején, érdekes, hogy a láncnyúlásmérő 0,75-ös fele sem esik bele a láncba - azt gondoltam, hogy full el fognak használódni.

A felszerlés: - Ortlieb nyeregtáska (16,5 l) - dekás tollkabát, dekás 10fok komfort hálózsák, hálózsákbelső, felfújható matrac, esőkabát, esőnadrág (hosszú és háromnegyedes), esőponcsó, wc papír, télikesztyű, crocs papucs - Topeak kormánytáska (8 l) - ruházat: plusz bringásgatya és -mez, merino aláöltözékek, túranadrág, alsónadrág, zokni, piperecucc, gyógyszer, kötszer - Topeak felsőcsőtáska (4,5 l) - szerszámok és pótalkatrészek: 2db belső, lánckenőanyag (squirt), CO2 patronok, gumiragasztó, plusz fékbetét, marokszerszám, leatherman multiszerszám, kerékbe lötty (belső nélküli setup), bowdenek, patentszem a lánchoz - Topeak stucnira és felsőcsőre rögzíthető táska (1 l) - akkupakkok (7000 és 20000 mAh) és töltőfej + kábelek - Gorillacage dry bag (2x5 l) - főzőcucc és kaják: dekás 0,8 l-es edénykészlet, 230g-os gázpalack, hozzá a fej, 1 csomag tészta, 2 tonhalkonzerv, Q10 és Hammer Endurolites elektrolitkapszulák, naptej, mosogató- és mosószer, vágódeszka, kanálgép, kis flakon olivaolaj, só, cukor, zabpehely, svájcibicska, öngyújtó


Az Ortlieb nyeregtáskát sokszor nem tudtam úgy rögzíteni, hogy ne libegjen oldalirányba, ez volt amikor eléggé zavaró volt, de amúgy nagyon jól lehetett bele pakolni, sokminden belefér. A Topeak kormánytáskámat sajnos még az elején a fejcsövön lévő márkajelzés kilyukasztotta, de szerencsére nem lyukadt tovább. Márkajelet eltávolítottam. A Gorillacagek, mivel az én villámon nincsen rögzítési pont kialakítva, ezért kötegelővel lettek felrakva, sajnos ez nem tökéletes megoldás, picit elcsúznak így, valamint figyleni kell, hogy magát a táskát a pántjaival jól szorítsuk meg (mindig változik a körtérfogata, attól függően, hogy mit és hogyan pakoltam bele), különben libeg, a