top of page

5 Peaks 500 Roadook // Stage 3

Frissítve: 2020. júl. 8.

A legrövidebb szakasz a két csekkpont között, azonban a Mátra nem szabad hogy megtévesszen!


Sas-bérci kilátó (180km) — Galyatető (258km)


A Sas-bérci kilátót elhagyva 6km hosszú lejtőzést követően Bokor (186km) következik. A falut elhagyva az útvonal egy éles jobb kanyarral letér az aszfaltról, hogy egy újabb veretős gravel szakasz után elérjük Cserhátszentivánt (191km). Innen csak 2km-t kell aszfalton haladni, hogy az Alsótoldról (193km) a Hollókői várhoz vivő erdei úton találjuk magunkat. A 7km-en át az erdőben kanyargó, patakátkeléssel tarkított néhol murvás út egyben az Országos Kéktúra útvonala is.


A hollókői vár, ahol megéri megállni és megpihenni

A rendkívül jó állapotban megmaradt várat érdemes közelebbről is szemügyre venni, ha a túra kényelmesebb, nyugodtabb teljesítését választod, akár a vár mellett éjszakázni is ideális lehet. A vár alatt a UNESCO által világörökség részévé nyilvánított Hollókő (200km) település szintén egy kiemelt látnivalója az útvonalnak. Érdemes a XX. századi állapotokat tükröző főutcáján végiggurulni, ahol a falu hangulata mellett remek lehetőségek akadnak arra az esetre, ha megéheztél. Egy újabb rövid aszfaltos szakasz, után a nagylóci andezitbánya felé fordulunk. (Az útvonal áthalad a bánya területén). A bányát elhagyva újból ízelítőt kapunk a Cserhát vadabb arcából, technikás néhol kerényomos út következik egészen Kisbárkány határáig. Innen már vészjósló közelségben látszódnak a Mátra csúcsai. Újabb rövid hullámos közutas szakasz után Márkházát (213km) elhagyva egy 8km hosszú földutas szakasz következik, meredek helyenként lehet tolós mászókákkal és veretős itt-ott figyelős lejtőkkel, viszont a szakasz második fele egy tökéletes gravel út. 217km utána az útvonalról jobbra a kék és zöld sáv jelzésekre letérve egy 500m hosszú kitérővel utántölthetjük kulacsainkat a 4 ún. szent forrás valamelyikéből. Ha itt érni minket az este ebben a völgyben is érdemes lehet sátrat állítani.


A mátra megmászásának kezdete

226,5km-nél következik a 21-es úton való átkelés, ahol az útépítés miatt különféle forgalmirend változásokkal kell számolni, az átkelésnél itt is fokozott óvatosságra intünk titeket. 227km-nél éritek majd el Bátonyterenyét, ami a Mátra előtt az utolsó utántöltési lehetőség. Galyatetőig egy 30km hosszú ca. 800m szintet emelkedő szakasz vezet, aminek a leküzdéséhez nem árt teli kulacsokkal és mezzsebekkel nekiállni. Az emelkedő rögtön egy meredekebb macskaköves fenyvesekkel szegélyezett szakasszal kezdődik, ami az egész útvonal egyik legjobb fotószpotja. A változó útburkolatú, és meredkségű Mátra északi oldalán felfelé kanyargó mászás 239,5km-nél elhalad egy forrás mellett, ahol egy esőbeálló is akad ha esetleg itt támadna kedved bivakolni. Ha esetleg kevésbé nomád szállásmódban gondolkoznál minimális kitérővel Mátraszentisván (246km), valamint Mátraszentlászló (247km) is útba esik. Viszont innen már csak egy bő 10km van hátra a 5 Peaks 500 3. ellenörzőpontjáig.