top of page

Bikepacking alapok #1 - beszéljünk a táskákról

Frissítve: 2020. nov. 11.

A bikepacking első és egyben legalapvetőbb részéről, a bringáról a legutóbbi bejegyzésünkben olvashattál. A csodás paripád birtokában viszont most már elindulnál a végtelenbe?! Ahhoz előbb fel kell csomagoznod! A cikksorozatunk következő felvonásában a táskákról mesélünk.


Kezdetnek egy jótanács: bármit is tervezel, próbáld ki az túrád/versenyed) előtt! Szerezd be az összes cuccot, rámold fel a bringára és menj egy hosszabb kört, lehetőleg hasonló terepen, mint amilyen a túra is lesz, amire készülsz. A súly elosztása drasztikusan befolyásolja a bringa kezelhetőségét és az is csak menet közben fog kiderülni, ha mondjuk a fék- és váltókábelek a kormánytáskával nem jönnek jól ki. Tehát, ha újak a cuccaid, vagy változtatsz a felszerelésen, a főpróba kötelező.


Ha az első bikepacking eseményedre készülsz, meg fogsz lepődni: ahhoz, hogy a táborhelyet el tudd hagyni, egy órát simán a pakolásra kell szánnod.


A minimális felszerelés = bikepacking


Node, hogy a táskákról is beszéljünk végre… abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az utóbbi években rengeteg opciónk lett e téren. A kedvencünk a nyeregtáska + váztáska + kormánytáska kombó.

Csepel Deepspace Gravel Kerékpár nyeregtáskával, váztáskával és kormánytáskával

Ugyan megpakolva egy, a kezelhetőség szempontjából teljesen más bringát fogunk kapni, ami úgy viselkedik, mint egy tank, de legalább a dimenziói nem változnak. Azaz, nem lesz szélesebb, ami hatalmas előny, ha netán az erdőben, keskeny ösvényeken kell lavíroznod. Tároló kapacitásból pedig ahhoz így már elegendő fog a rendelkezésedre állni, hogy ne kelljen hátizsákot húznod, ha egy pár napos kirándulásra mész.

Specialized Epic MTB bikepacking táskákkal

Nem a világ vége egyébként a hátizsák, de aranyszabály, hogy a súly javát a bringa viselje és ne te. A bringán pedig próbáld alacsonyan tartani a súlypontot és a legnehezebb holmikat a váztáskába vagy a kormánytáskába tedd, a nyeregtáskába semmiképp.

Profilból jól látható, hogy mi a fő előnye a bikepacking típusú felszerelés elrendezésnek: nem oldalirányba növeljük a kerékpár méreteit, így terepen is tudunk vele komoly élményeket szerezni


A nyeregtáska


Hangsúlyozzuk: bár ezek a táskák hatalmasak, a legnehezebb dolgokat nem szabad ide tenni. Mivel ez van a legmagasabban, eltolja a bringa súlypontját, ami a kezelhetőség rovására megy.

Csatokkal, szíjakkal rögzíthető a 14L-es Apidura nyeregtáska

Győződj meg róla, hogy a táska, amit kinéztél, vízálló-e. Ha nem, akkor egy drybaget mindenképp javaslunk. Evidens, hogy eső esetén a táska elázik, de tovább rontja a helyzetet, hogy a kerékről felverődő vizet is ez fogja felfogni, úgyhogy ami nem teljesen vízálló, az bizony előbb-utóbb át fog ázni. Imádjuk, amikor egy patakon átkelhetünk, de ez csak akkor mókás, ha tudjuk, hogy közben a hátra rakott dolgaink szárazak maradnak.

Vízálló táskák (drybagek) a nyeregtáskán belül

A típusát tekintve találsz olyat is, amiben van merevítés és olyat is, amiben nincs. Sőt, drybagből és egy tartóból álló rendszerek közül is válogathatsz. Ez utóbbi szuper, hiszen így nem kell a táska bringára erősítésével állandóan bajlódni, vagy ami még macerásabb, a bringán levő táskába dolgokat szuszakolni.

A Specialized Burra Burra táskái külön konzolokat kaptak a nagyobb stabilitás érdekében

Ha nincs a táskának merevítése, akkor bizony egy kicsit himbálózni fog, nem lesz teljesen stabil. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ne aggódj, rövid idő alatt meg fogod szokni. Ha egy márkás táskát választasz, az pedig a kilengés ellenére nem fog elszakadni. Mi ezeket javasoljuk, hiszen az extra merevítés extra súlyt jelent, amiből amúgy is lesz bőven elég.


Váztáska


A váztáska remek dolog, hiszen kéznél is van és alacsonyan is van. Így a nehezebb tárgyak is tökéletes helyen vannak itt, illetve azok is, amik jó, ha gyorsan elérhetőek. Viszont ennek a vásárlása a legnehezebb, mivel a vázad mérete és formája jelentősen befolyásolja, hogy mekkora fog elférni. 3 típusból válogathatsz: a kicsi, a közepes és a teljes.

Közepes méretű nyeregtáska

A legkisebbek a felsőcső alatt futnak végig és alatta kényelmesen elférnek a kulacsok is. A közepes egy fokkal nagyobb, emiatt kevesebb hely marad a kulacsoknak, de egy átlagos méretű váznál valószínűleg két fél literes még el fog férni. A full frame bag pedig minden rendelkezésre álló helyet kihasznál. Ha belegondolunk, hogy mekkora harc megy a helyért egy biciklin, ez a legnagyobb kihagyott ziccer, ugyanis legtöbbször a kulacsaink miatt nem használjuk ki a köztük levő, kb. 10 liternyi csomaghelyet, ami ráadásul a legmélyebben van! Ha hosszú túrára indulsz, ezt javasoljuk.


Fontos, hogy vásárlás előtt mérd le a vázadat. A táskagyártók oldalain mindig találsz részletes méretezést, és gyakran a méretvételre is adnak szuper tippeket.


Kormánytáska

Ha terepre mész túrázni, nagyon nagy jeletősége lesz a kezelhetőségnek, amelyet a kormánytáska nagy mértékben tud befolyásolni. Mountain bike-al sokkal könnyebb és biztonságosabb lesz technikás ösvényeken manőverezni


A kormánytáskából szintén találsz olyat, ami egy pántból és egy drybagből áll és olyat is, ahol az egész egyben van. A tárolókapacitást a kormányod befolyásolni fogja. A flared koskormányok, azaz azok, amelyeknek az alsó része kicsit kifele áll, azért is előnyösek, mert így egy valamivel több hely lesz a táskának.

Szűkös a hely egy hagyományos koskormánnyal

Mint mindig, most is fontos, hogy ne pakold túl, hiszen, ha éppen csak be tudod szuszakolni a kormányod szárai közé, akkor valószínűleg az alsó fogást már nem fogod tudni használni. Elképzelhető továbbá, hogy a bandázs alatt máshogy kell a kábeleket elvezetned, de ez csak az első próba során fog kiderülni.

Harnesses, lecsatlakoztatható Specialized kormánytáska - jóval több hellyel a kezeidnek

Extra tárolóhelyek

Egy jól elrendezett "műszerfalon" mindennek van hely

A feed baget a stucnihoz tudod rögzíteni a felső csövön és a nevéből adódóan nem fogsz meglepődni - arra jó, hogy teletömd kajával. Imádjuk! Plusz pont, hogy nem csak kaja, de egy flakon üdítő , kulacs vagy egy dobozos kóla is belefér. Luxus!


A villára rögzíthető táskák szintén extra tárolókapacitást jelentenek, de figyelembe kell venni, hogy a kormányzást is lényegesen befolyásolják, valamint szélesebb is lesz tőle a bringa. Ha szűk erdei ösvényekre készülsz, ezt jól fontold meg. A hátsó keréknél a vázra rögzíthető táskák szintén szélesebbé teszik a bringát, emiatt nem az első választásunk. Plusz, a velük járó tartó extra súlyt is jelent. Ezeket csak akkor javasoljuk, ha az összes többi táska már tele van és olyan időjárási körülmények között fogsz tekerni, ami a rengeteg holmit indokolja.

A villára csak fokozott óvatossággal, megfelelő felfogatással pakolj!

Ha a vázad alján vannak rögzítőpontok, egy szerszámos doboz ide még nyugodtan kerülhet. A kulacsot nem javasoljuk, hiszen az első kerékről ide verődik fel minden sár, piszok… és egyebek, amiket inkább le sem írunk.

Szerszámos "kulacs" a váz alján. Relatíve nehéz, és alacsonyan van. A legjobb kombináció!

Egy-két tipp zárásként


A vázvédő fóliák, tapaszok remekek, hisz senki sem szeretné, hogy lejöjjön a bringájáról a festék. Ha az indulás előtti este jut eszedbe, hogy nem vettél, semmi vész, egy tekercs szigszalag is ugyanúgy megfelel a célra. Csak tekerd körbe a vázat a táskák rögzítőpontjainál és minden rendben lesz.


Továbbá, egy összehajtható tornazsákot gyűrj be valahova mindenképp. Lényegében bárhol elfér, kibontva háton pedig 1 napi kaját el tudsz benne szállítani. Nap végén, az esti grillezés előtt bevásárlásra a legjobb barátunk.


Végül: ne tömd tele a táskákat, legalább a 10-20%-uk maradjon üresen. Mondjuk ezt egyrészt azért, mert a sok cucc rettentően elviszi a bringa súlypontját. Másrészt roppantmód megnehezíti az életet, ha fullon van a táska és ki kell a felét pakolni ahhoz, hogy megtaláld benne azt, amit keresel. Továbbá, ha otthon éppen hogy be tudsz mindent gyömöszölni, akkor a negyedik napon, fáradtan rengeteget fogsz káromkodni, mire ugyanezt a hadműveletet végrehajtod. Ezt szeretnénk ha veled nem fordulna elő, tanulj a hibánkból :) Jó tekerést nektek, induljatok felfedezni! Vigyázzatok magatokra!


A továbbiakban


Ha szeretnél még a táskákról olvasni, ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe! Ha pedig kérdésed lenne, a Bikepacking Hungary facebook csoportban a kedves közösségünk tagjai szívesen segítenek!


Illetve kövesd az oldalt, ahol legközelebb arról is fogunk beszélni, hogy miket célszerű magaddal vinni egy túrára és, hogy melyik táskába mit tegyél. Írta: Várnagy Szabolcs Képek: Benkő Dávid Kerékpárok: Csepel Deepspace és Specialized Epic

Táskák: Apidura és Specialized


1 978 megtekintés
bottom of page